Bán Imre építészmérnök

Bán Imre építészmérnök

Bán Imre építész profilkép

magamról

13 éve végeztem okleveles építészmérnökként a Műszaki Egyetemen, de már 17 éves tapasztalattal rendelkezem az építészeti tervezés területén. Dolgoztam különböző kisebb és nagyobb projekteken, többféle tervezőirodában. Belekóstoltam a belsőépítészetbe, az építészeti pályázatok világába és az építési kivitelezésbe is. 

Mindig is vonzottak a részletkialakítások nehézségeinek megoldásai és továbbra is érdekelnek az épületszerkezettan és épületfizika kihívásai.

Az elmúlt 17 évben a tervezési munkáim között családi házak, kisebb-nagyobb társasházak, középületek, szállóépületek, mezőgazdasági- és ipari gazdasági épületek, üzemépületek is szerepelnek. 

Az évek során megtapasztaltam, hogy a széleskörű szakmai kihívásokat úgy lehet a lehető legjobb tudással kezelni, ha megpróbálok egy-egy szegmensre koncentrálni, kvázi szakosodni.

Ebből kifolyólag az elmúlt hat évben elsősorban ipari- és mezőgazdasági telephelyek létesítésével és fejlesztésével foglalkozom, leginkább üzemi-, gyártási- illetve raktározási területen.

Széles körű szakmai tapasztalatokat gyűjtöttem magántervezőként, ami mellett építéshelyi műszaki ellenőri feladatokat is elláttam. Az elmúlt tíz évben több pályázati előkészítésben, lebonyolításban és elszámolásban is részt vettem. A sok-sok projekt kapcsán rengeteg emberrel, megrendelővel, beruházóval, azaz építtetővel találkoztam. Megismertem sok gyártót, forgalmazót, kereskedőt, kivitelezőt, szakembert, szakértőt, szakági tervezőt. Megtanultam, hogy a magántervezői világhoz legalább annyira fontos ezen sokféle ember legtöbbször széttartó vágyainak kezelése, koordinálása, a problémák felismerése és megoldása, lehetőségek megtalálása. A jó emberismeret mellett továbbá ugyanolyan fontos az építésjog ismerete, vagyis tudni kell, hogy hol érdemes keresni és kitől lehet kérdezni. Mindezeken túl pedig szükség van átfogó gazdasági ismeretekre is.

Azaz építésznek lenni sok felelősséggel jár.

Úgy gondoltam, hogy ezt a blogot azért indítom, hogy az eddig összegyűjtött tapasztalataimat megosszam olyan érdeklődőkkel, akik szívesen olvasnak ilyen jellegű írásokat, illetve akik most kezdik a szakmai tapasztalatokat összegyűjteni, és hátha tudok nekik segíteni valamennyit lefaragni az előttük álló kihívások sorából.

Olvasson más építészeti témáinkról is!

Mi a passzívház?

Mi a passzívház?

A passzívházak jelentősége és előnyei a fenntartható építészetben. Hogyan építsünk energiahatékony épületeket a környezetvédelem és a komfortérzet elősegítése érdekében.