Fehér kétemeletes passzívház városi környezetben, növényi elemeket felhasználva.
Kép forrása: UBC Embodied Carbon Pilot: Bill of Materials Generation Methodology

A fenntarthatóság manapság kulcsfontosságú fogalom az építészetben. A klímaváltozás súlyosbodásával egyre sürgetőbb feladattá vált az épületek környezeti hatásának minimalizálása. A hagyományos építési technikák jelentős mértékben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz és a természeti erőforrások kimerüléséhez. Ezért van szükség új, innovatív megközelítésekre a fenntarthatóbb épített környezet megteremtéséhez.

Az épületek jelenleg a globális energiafogyasztáshoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 39%-ért felelősek. Ebből 28% az üzemeltetési kibocsátás, azaz az épületek fűtésére, hűtésére és működtetésére szükséges energiafogyasztásból származik, a fennmaradó 11% pedig az anyagokból és az építkezésből.

(Forrás cikk: World Green Building Council)

Mi az épületek életciklus-elemzése?

Az Életciklus-elemzés (LCA) a fenntartható, egyensúlyi állapot ismeretéhez szükséges az életciklus-elemzés, mely a beépített anyagok, termékek életpályáját, azok teljes életciklusán át megvalósuló környezetterhelését követi nyomon.

A tervezés kezdeti szakaszában lehet a legnagyobb karboncsökkentési döntéseket meghozni, amire a lésőbbi szakaszokban egyre kevésbé tudunk hatással lenni. Ezt jól illusztrálja a mellékelt ábra.

A legjobb megoldás, ha nem építünk semmit. Ehhez szorosan kapcsolódik, ha új épület helyett a meglévő épületállományt újítjuk fel. A használaton kívüli épületeket új funkcióval látjuk el és ha valami miatt elkerülhetetlen bontásra kerül sor, akkor az anyagokat a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsuk. Ezek mellett fontos, hogy építsünk okosan, kevesebb és környezetbarát építőanyaggal dolgozzunk, racionalizáljuk a szállításokat, így leginkább helyi vagy közeli anyagokat építsünk be. A negyedik fontos építési szemlélet a hatékony építés, ami kevés hulladékkal és teljes életciklusra megtervezett építőanyagokkal és technológiákkal történik.

Az épületek életciklusának fázisai

Az LCA során az egyes fázisok során keletkező környezeti hatásokat különböző mutatók segítségével értékelik, mint például a globális felmelegedési potenciál (GWP), a vízkivonási mutató (WFI) és az elsődleges energiafelhasználás (PEU).

Illusztráció egy erdő fakitermeléséről. Egy teherautón építéshez kivágott fagerendák sorakoznak.

Nyersanyag-kitermelés és -feldolgozás

Az LCA figyelembe veszi a nyersanyagok kitermelése és feldolgozása során keletkező környezeti hatásokat, beleértve a vízkivonást, az energiafelhasználást és a légszennyezést.

Építkezési helyszín, ahol munkások építenek egy szerkezetet, daruk emelik az anyagokat, és állványzat veszi körül az épületet

Építés

Az LCA értékeli az építési folyamat során keletkező környezeti hatásokat, beleértve az energiafelhasználást, a hulladéktermelést és a légszennyezést.

Modern irodaház használat közben, ahol égnek a fények, emberek dolgoznak, és a HVAC rendszerek működnek.

Használat

Az LCA figyelembe veszi az épület üzemeltetése során keletkező környezeti hatásokat, beleértve az energiafogyasztást, a vízfelhasználást és a hulladéktermelést.

Szemétlerakó helyszín, ahol az építési törmeléket tömörítik és fedik, kiemelve az építőanyagok ártalmatlanítását.

Bontás és ártalmatlanítás

Az LCA értékeli az épület bontása és ártalmatlanítása során keletkező környezeti hatásokat.

Az LCA előnyei a fenntartható építészetben

Az épületek életciklus-elemzése számos előnnyel jár a fenntartható építészetben:

 • Teljeskörű képet ad az épület életciklusának környezeti hatásairól: Az LCA nemcsak az építés során keletkező környezeti hatásokat vizsgálja, hanem az épület teljes életciklusát, a nyersanyag-kitermeléstől a bontásig és az ártalmatlanításig. Ezáltal teljeskörű képet ad az épület környezeti terheléséről.
 • Lehetővé teszi a különböző építési anyagok, tervezési megoldások és üzemeltetési stratégiák környezeti hatásának összehasonlítását: Az LCA segítségével összehasonlíthatjuk a különböző építési anyagok, tervezési megoldások és üzemeltetési stratégiák környezeti hatásait. Ezáltal a legfenntarthatóbb megoldásokat választhatjuk az épület tervezése és építése során.
 • Segít azonosítani a környezeti szempontból kritikus pontokat az épület életciklusában: Az LCA azonosítja az épület életciklusában azokat a pontokat, amelyek a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a környezeti terheléshez. Ezáltal ezeken a pontokon lehet a leghatékonyabban javítani a környezeti teljesítményt.
 • Javaslatok kidolgozását teszi lehetővé a környezeti hatás csökkentésére: Az LCA eredményei alapján javaslatokat lehet kidolgozni a környezeti hatás csökkentésére. Ilyen javaslatok lehetnek például a helyi, újrahasznosított építőanyagok használata, az energiahatékony tervezési megoldások alkalmazása, és a megújuló energiák használata az épület üzemeltetéséhez.
 • Hozzájárul a fenntarthatóbb és környezetbarátabb épületek tervezéséhez és építéséhez: Az LCA segítségével olyan épületeket tervezhetünk és építhetünk, amelyek kevesebb környezeti terhelést jelentenek. Ezáltal hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb épített környezet megteremtéséhez.
Egymás melletti összehasonlítás épületek között, amelyek különböző anyagokból készültek.

Az LCA alkalmazása a gyakorlatban

Az EU épületállományának 85 %-át – ez mintegy 220 millió épületet jelent – olyan épületek teszik ki, amelyek 2001 előtt épültek. A ma meglévő épületek 85–95 %-a 2050-ben is állni fog. E meglévő épületek többsége nem energiahatékony.

(Forrás cikk: Európai Bizottság)

Az LCA alkalmazható különböző típusú építési projektekre, többek között:

Emeletes családi ház építésének befejező stádiuma.

Lakóépületek

Modern, kétemeletes épület fehér falakkal, barna tetővel és nagy ablakokkal, zöldellő környezetben, tiszta égbolt alatt

Irodaházak

Diákszállás színes ablakokkal.

Oktatási intézmények

Hospital building from the outside.

Kórházak

Modern épület szürke és piros külsővel, nagy üvegajtókkal és ablakokkal, amelyek természetes fényt engednek be.

Kereskedelmi létesítmények

A Constructive Voices honlap felsorol néhány valós példát arra, hogyan alkalmazták sikeresen az LCA-t az építőiparban.

Az LCA egy értékes eszköz az építészek, mérnökök és építtetők számára a fenntarthatóbb épületek tervezéséhez és építéséhez. Az LCA segítségével:

 • Optimalizálható az épület energiahatékonysága
 • Csökkenthető az épület vízfelhasználása
 • Minimalizálható az építkezés során keletkező hulladék mennyisége
 • Választhatók a legfenntarthatóbb építőanyagok
 • Kidolgozható a leghatékonyabb üzemeltetési stratégia

Az LCA használata egyre inkább elterjedt a zöld építési tanúsítási rendszerekben, mint például a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) és a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Ezek a tanúsítási rendszerek pontokat adnak az épületeknek a környezeti teljesítményük alapján, és az LCA egy fontos eszköz lehet a magasabb pontszám eléréséhez.

Egy épület illusztrációja nagyított részletekkel, amelyek a kritikus pontokat mutatják, mint például az energiafelhasználás, az anyagbeszerzés és a hulladéktermelés, mindegyik kiemelve a környezeti hatás ikonokkal.

Az LCA jövője

Az épületek életciklus-elemzése folyamatosan fejlődő terület. A jövőben várhatóan egyre kifinomultabb és felhasználóbarátabb LCA-módszerek kerülnek kifejlesztésre. Ezen kívül az LCA integrálódhat az építési szabályozásba és oktatásba is. Az LCA szélesebb körű alkalmazása elősegítheti a fenntarthatóbb épített környezet megteremtését.

  Egyes becslések szerint az LCA módszertan alkalmazása az építőiparban akár 50%-kal is csökkentheti az épületek életciklus során keletkező környezeti terhelést.

  (Forrás cikk: Green Construction Board)

  Az LCA egy értékes eszköz a fenntartható építészet számára. Az épületek életciklus-elemzése segítségével értékelhetjük az épületek életciklusuk során keletkező környezeti hatásokat, és javaslatokat dolgozhatunk ki a környezeti hatás csökkentésére. Az LCA alkalmazásával olyan épületeket tervezhetünk és építhetünk, amelyek kevesebb környezeti terhelést jelentenek, és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.

  OpenArt.ai által generált illusztráció

  Olvasson más építészeti témáinkról is!

  Mi a passzívház?

  Mi a passzívház?

  A passzívházak jelentősége és előnyei a fenntartható építészetben. Hogyan építsünk energiahatékony épületeket a környezetvédelem és a komfortérzet elősegítése érdekében.