Fehér kétemeletes passzívház városi környezetben, növényi elemeket felhasználva.

A „passzívház” egy olyan épület, amely kiváló hőszigeteléssel és légzáró rendszerrel van ellátva annak érdekében, hogy minimálisra csökkentse az energiafelhasználást a fűtésre és hűtésre.

Ezek a házak általában olyan tervezési és építészeti technikákat alkalmaznak, amelyek maximalizálják a napenergia hasznosítását, például nagy ablakfelületekkel és megfelelő tájolással. Továbbá gyakran tartalmaznak olyan technológiákat is, mint a hőszivattyúk és a hővisszanyerő rendszerek, hogy tovább csökkentsék az energiaigényt.

A passzív házak célja a kényelmes lakhatási környezet biztosítása minimális energiafelhasználással.

Mi teszi a passzívházat passzívvá?

Fehér emeletes passzívház buja növényzettel körülvéve.

A passzívházak különböznek a hagyományos épületektől abban, hogy rendkívül alacsony energiafelhasználással üzemelnek, miközben kellemes és stabil lakókörnyezetet biztosítanak. Ennek az energiahatékonyságnak az elérése érdekében számos kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venni a tervezés és az építés során.

 • A hőszigetelés és légzárás kiemelkedő fontosságú. A passzív házak rendkívül jó hőszigeteléssel és légzáró rendszerrel rendelkeznek, amelyek minimalizálják a hőveszteséget és megakadályozzák a hőpontok kialakulását az épületben.
 • A napenergia hasznosítása kulcsfontosságú. A megfelelő tájolás és az optimális ablakok elhelyezése lehetővé teszi a napfény maximális kihasználását télen, és árnyékolást biztosít nyáron, ezáltal kiegyensúlyozva a belső hőmérsékletet.
 • Energiahatékony rendszerek alkalmazása. A passzív házak általában olyan technológiákat használnak, mint a hőszivattyúk, a hővisszanyerő rendszerek és az energiahatékony világítás, hogy tovább csökkentsék az energiaigényt és növeljék az épület fenntarthatóságát.

Miért építsünk passzívházat?

A passzívházak általában 60% -otól akár 90%-ig is képesek energiát megtakarítani a hagyományos épületekhez képest.

(Forrás cikk: Passive House Institute)

Passzív ház építése számos előnnyel járhat:

Alacsonyabb energiafogyasztás és költségek:
 • A passzívházak minimálisra csökkentik az energiafelhasználást a fűtésre és hűtésre, ami jelentős megtakarítást eredményez az energiaszámlákon hosszú távon.
Kényelmes lakókörnyezet: 
 • A kiváló hőszigetelés és légzáró rendszer lehetővé teszi a stabil hőmérsékletet és levegő minőséget az év minden szakaszában. Ez a lakók számára kényelmes, egészséges lakókörnyezetet eredményez.
Környezetvédelem:
 • Az alacsony energiafogyasztás és a megújuló energiák hasznosítása révén a passzív házak csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást és hozzájárulnak a környezet védelméhez.
Hosszú távú befektetés:
 • Bár az építési költségek kezdetben lehetnek magasabbak a hagyományos építészeti módszereknél, a passzív házak hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek az energiafogyasztás csökkentése révén.
Épületérték növekedése:
 • A passzív házak környezetbarát jellegük miatt magasabb értéket képviselhetnek az ingatlanpiacon, ami további előnyöket jelenthet az ingatlan értékesítése vagy bérbeadása során.

Ezek az előnyök meggyőző érvek lehetnek a passzív ház építése mellett, különösen azoknak, akik hosszú távú megtakarítást és fenntarthatóbb életmódot keresnek.

  Passzívházak építési folyamata

  Az építési folyamat három fő lépésből áll:

  1. Tervezési fázis
  2. Anyagok kiválasztása és építés
  3. Tesztelés és tanúsítványozás

  1. Tervezési fázis:

  A passzívházak tervezése során kiemelt figyelmet kell fordítani az energiahatékonyságra. Az épület tájolása, az ablakok elhelyezése és a hőszigetelés tervezése alapvető fontosságú.

  2. Anyagok kiválasztása és építés:

  A kiváló minőségű hőszigetelő anyagok és energiahatékony rendszerek kiválasztása kulcsfontosságú a passzívházak építése során. Az épület alapjainak és szerkezetének megfelelő szigetelése és légtömörsége elengedhetetlen a hatékony működéshez.

  3. Tesztelés és tanúsítványozás:

  A passzívházaknak át kell esniük különféle teszteken és tanúsítványokon annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek az energiahatékonysági és kényelmi előírásoknak. Ezt általában független szakértők végzik, hogy garantálják az épület minőségét és teljesítményét.

  Passzívházak kihívásai és megvalósítása

  A passzívházak tervezése és építése során számos kihívással szembesülhetnek az építészek és a kivitelezők, például a magasabb kezdeti költségek és a speciális építési követelmények. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hosszú távú energia megtakarítás és az alacsonyabb üzemeltetési költségek jelentős előnyökkel járnak, amelyek kárpótolják a kezdeti beruházásokat.

  2024 januári adatok szerint több mint 41 600 tanúsított passzívház épület van világszerte, a többségük Európában található.

  (Forrás cikk: International Passive House Association)

  Passzívházak a jövőben

  A passzívházak szerepe és jelentősége folyamatosan növekszik az energiahatékonyságra és fenntarthatóságra való egyre nagyobb figyelemmel.

  • Technológiai fejlesztések és innovációk: Az épületek tervezése és építése során folyamatosan fejlesztik az új technológiákat és módszereket, amelyek tovább javítják a passzív házak energiahatékonyságát és kényelmét.
  • Passzív házak terjedése és elérhetősége: Ahogy növekszik az érdeklődés és a tudatosság az energiahatékony építészet iránt, a passzív házak egyre elérhetőbbé válnak a lakosság számára, és terjednek világszerte.
  • A fenntartható építészet irányvonalai: A passzív házak modellje inspirációt nyújt más építészeti projektek számára is, és elősegíti a fenntarthatóbb építészeti megoldások elterjedését az egész iparágban.

  A globális passzívházpiac várhatóan jelentős növekedést fog mutatni a következő években, becsült éves összetett növekedési ráta (CAGR) meghaladja a 12%-ot 2021-től 2026-ig.

  (Forrás cikk: Industry Research)

  A passzívházak nemcsak kiváló energiahatékonyságú épületek, hanem a fenntartható jövő jelképei is. Az alacsony energiafogyasztás és a kényelmes lakókörnyezet mellett a passzív házak inspirációt nyújtanak más építészeti projektek számára is. Ahogy egyre többen követik az energiahatékony és fenntartható építészeti megoldásokat, a passzív házak fontos szereplőivé válnak a fenntartható jövő építészeti palettájának.

  Fekete fa építésű emeletes passzívház fenyvessel körbevéve, alkonyatkor.

  Olvasson más építészeti témáinkról is!